Historia
Historia

Beräkningsmodellen WLTP för fordonsskatt ändras 1 januari

En ny beräkningsmodell började användas 2018 i ett nytt skattesystem men ett undantag gjordes för osålda fordon i lager tillverkade innan 2017 som är typgodkända enligt det gamla NEDC-testet. Vid årsskiftet är dock detta undantag över och som konsekvens kommer många person- och transportbilar få en kraftigt höjd fordonsskatt om de registreras efter årsskiftet.

WLTP

EU har utvecklat en ny beräkningsmodell för fordons bränsleförbrukning och utsläpp som heter WLTPWorld Hamronized Light Vehicle Test Procedure. Den nya modellen är skapad för att kunna beräkna förbrukning och utsläpp på verklig körning medans den gamla modellen NEDC är beräknad på teoretisk körning. Den gamla modellen togs fram under 80-talet men i och med att tekniken utvecklats så har denna modell blivit föråldrad och den nya modellen använder sig utav data på flera områden tagna från hela världen.

WLTP testar under längre period mer körfaser som acceleration och inbromsningar, tar hänsyn till olika temperaturer samt bilens vikt och utrustning. Man kan nu också mäta energiförbrukningsvärden för alternativa drivkällor som eldrivna bilar använder sig utav. Med den nya modellen WLTP kommer utsläppsvärderna bli högre än den tidigare NEDC modellen.

Utsläpp och fordonsskatt

Fordonsskatten har en koppling till bränsleförbrukning och utsläpp. Skatten baseras på hur stora mängder utsläpp ett fordon gör och det skattesystem som sattes in 2018 för fordon kallas bonus-malus. Kortfattat innebär det att bilar som har höga utsläppsvärden för högre fordonsskatt medans bilar med mindre utsläppsvärden får en bonus. Från och med 1 januari 2020 kommer fordonsskatten baseras på den nya WLTP modellen och detta kommer innebära att många bilmodeller får högre fordonsskatt om de registreras efter årsskiftet.

Spara pengar genom att köpa bil innan nyår

Är du intresserad av att veta mer eller vill passa på att köpa ny bil innan årsskiftet?
Kontakta oss eller kom in till vår anläggning, vi hjälper till att hitta rätt bil för dig till rätt pris.

Bilar i Götene och Lidköping

Hos oss hittar du ett brett utbud av bilar för alla behov, från familjebilar till sportiga cabrioleter. Vi erbjuder en smidig och personlig köpupplevelse, med fokus på dina önskemål, i Götene och Lidköping.

Åkessons Bil