Historia

Jerry och Christer Åkesson fick tidigt ett genuint bilintresse som de ärvt av sin far Holger. Även intresset för affärer visade sig snabbt. Redan som tonåring köpte och sålde Jerry cyklar, mopeder och epatraktorer. I efterhand övergick han till bilar och motorcyklar.

Läs gärna vår katalog

Broschyr

Christer och Jerry

18

Året var 1997 när vi begav oss på en resa till Tyskland för att importera vår första bil, som då redan var 20 år gammal. Med oss hade vi Holger och Louise, som skulle på semester, samt vår kompis Emil.

I Tyskland träffade vi en bilhandlare som snabbt blev en nära vän och en stor leverantör. I början hämtade vi bilarna manuellt, men efter några månader började de skickas till Göteborg på båt eller lastbil.

Året därpå, 1998, köpte vi vår första lokal på 240 kvm, komplett med en liten tvätthall. År 2000 utvidgades verksamheten då vi förvärvade lokalen bredvid tenngjuteriet och den omtalade grusplanen. Efter en totalrenovering flyttade vi in 2001 på en yta om 600 kvm. Redan efter ett år byggdes den ut med ytterligare 100 kvm och en tillhörande tvätthall.

Hösten 2002 kom Honda på besök med förslag om att överta deras försäljning, efter att ”Pelle på tappen” hade pensionerat sig några år tidigare. Efter noggrant övervägande bestämde vi oss för att prova och i april 2003 var skyltarna uppe och verksamheten igång. Trots en tuff start nådde vi 2007 en imponerande försäljningssiffra på över 200 nya Honda, vilket vi kunde bibehöll under flera år.

2007 omvandlades en stor del av det gamla tenngjuteriet till verkstad och lager för att möta den ökade efterfrågan. En begagnathall på 800 kvm uppfördes för att rymma den växande importen från USA och den kraftigt ökade försäljningen av begagnade bilar.

2011 hade vi blivit för trångbodda i våra nuvarande lokaler och efter förhandlingar med Tools så förvärvade vi deras lokaler på Järnvägsgatan. I november 2012 flyttade vi in och byggde om lokalerna för bilhall, verkstad och biltvätt för allmänheten. Den gamla verkstaden på Hantverksgatan byggdes om och hyrdes ut till bilprovningsföretaget Clear Car. Genom ett samarbete med GP Petroleum kunde vi öppna en bensinmack på vår tomt, och efter ytterligare utbyggnad hade vi även en bensinmack i Götene.

2015 välkomnade Åkessons Bil ett nytt märke till sin familj: Mazda. Under ledning av Reine Thunberg. Med enastående framgång nådde Mazda snart samma popularitet som Honda. För att möta den ökade efterfrågan utökade Åkessons Bil sin anläggning med 2 500 kvadratmeter. Den nya delen innefattade en bilhall på 1 800 kvadratmeter, ett däckhotell på 700 kvadratmeter med plats för 1 500 däckbyten (motsvarande 6 000 hjul).

År 2017 kontaktades vi av Ram/Dodge för att utöka vårt utbud av amerikanska bilar. Vi beslutade oss för att bygga en ytterligare hall på 1200 kvm och blev därmed Skaraborgs största bilhall med det bredaste utbudet av olika bilmärken.

17

Gruppbild på Åkessonsbil i Götene

I början av 2019 tog vi kontakt med Opel för att förstärka vår position inom transportbilssegmentet. Efter framgångsrika förhandlingar började vi sälja Opel i mars 2020, och vi jobbar nu intensivt för att återvinna marknadsandelar för detta anrika märke.

För att möta den ökade efterfrågan utvidgade vi verkstaden under 2020. En modern anläggning med 15 arbetsplatser och 5 rekondplatser byggdes, vilket bidrog till en effektivare verkstadsdrift.

2021 tog vi steget fullt ut och förvärvade lokalerna från bröderna Larsson i Lidköping. En totalrenovering och anpassning till moderna arbetsmetoder genomfördes, vilket resulterade i Sveriges största Opelhall. Hallen invigdes i september 2022 med stor succé och över 50 bilar såldes redan under den första veckan. I hallen representeras även märket DS.

För att komplettera vårt sortiment och erbjuda en ännu bredare palett av fordon, tog vi 2021 in husbilsmärket Sunliving.

Nu planerar vi ännu en byggnation på 1250 kvm för lager och e-handelsdistribution samt tillbehör. Denna del av verksamheten hanteras av Robert Åkesson och utgör en betydande del av vår eftermarknad idag.

Historien om Åkessons Bil är en berättelse om ständig utveckling, innovation och framgång. Vi ser fram emot nya utmaningar och är fast beslutna att driva verksamheten vidare mot ännu högre höjder.

Ombyggnad